Taborniške oznake

Taborniški kroj

Taborniška uniforma – taborniški kroj je eden najpomembnejših simbolov, po katerih se
taborniki ločimo od ostalih organizacij in posameznikov. Z vsemi oznakami in priznanji prikazuje pripadnost vsakega tabornika taborniški organizaciji.
Da pa bi vsi imeli urejen in popoln kroj, spodaj prilagamo primer pravilno urejenega kroja.

Rutka

Rutka, ki simbolizira starostno vejo tabornika,
mora biti lepo zvita in okoli vratu prekrita z ovratnikom.
– Murni – 1. razred;
– Medvedki in Čebelice (MČ) – od 2. do vključno 5. razreda;
– Gozdovniki in Gozdovnice (GG) – od 6. do vključno 9. razreda;
– Popotniki in Popotnice (PP) – od 15. do vključno 20. leta;
– Raziskovalci in Raziskovalke (RR) – od 21. do vključno 26. leta;
– Grče – 27 let in starejši.

V RSM starostno skupino Raziskovalcev prištevamo k Popotnikom in Popotnicam, vendar imajo oznako PP+ in modro rutko z vijoličnim robom.

 

Oznake pripadnosti

 

 

Oznake pripadnosti so našitki ZTS, območij, rodu in čete. Našitek ZTS je ob nakupu kroja že prišit, rodov našitek prejme član ob vpisu, Pod našitkom ZTS je jahko našitek območja, pod našitkom območja pa je naštek rodu.

 

 

 

 

 

Oznake funkcij

 

 

Oznake funkcij so trakovi različnih barv, ki so prišiti na zgornji del članskega traku in simbolizirajo funkcijo, ki jo posameznik opravlja.
V rodu boste pri vodnikih opazili dva rdeča trakova, pri načelniku dva rumena trakova in pri starešini en širok rumeni trak. Trakove v vijolični barvi z dodano značko simbola ZTS boste našli pri predstavnikih območnih organizacij in vodilnih članih ZTS.

 

 

 

 

Oznake tečajev

 

 

Oznake tečajev za vodje in specialiste so našitki ovalnih oblik s stiliziranim simbolom tečaja. Na vodnike z različnimi oznakami specialnosti se lahko obrnete, kadar vas zanima kaj več o topografiji in orientaciji, pionirskih objektih ter užitnih rastlinah. Vodje rodu, predvsem načelnik in starešina, imata tudi oznako tečaja za vodje.

 

 

 

 

 

Veščine

 

 

 

Oznaka veščin in specialnosti je majhen barvni našitek, ki se ga nosi nad levim prsnim žepom. Simbolizirajo opravljene taborniške veščine. Svečano jih podeli načelnik na taboru ali občnem zboru. Imamo 36 MČ in 40 GG veščin.

 

 

Specialnosti

 

 

 

Oznaka specialnosti je nekoliko večji barvni našitek, ki se ga nosi nad levim prsnim žepom. Specialnosti so PP različica veščin in zahtevajo poglobljeno poznavanje področja. Svečano jih podeli načelnik na taboru ali občnem zboru.

 

 

 

 

Preizkušnje

 

 

 

Oznaka preizkušenj je kovinska značka, ki simbolizira pridobljeno tabornikovo znanje. Svečano jo podeli načelnik na svečanih dogodkih, večinoma na taborjenju. Pripeta je na spodnji del članskega traku, ki visi pripet na gumb desnega prsnega žepa.

 

 

 

 

 

Woodbadge

 

 

“Woodbadge” se imenuje obroček za rutko skupaj z ovratnico s polenčki. Označuje opravljen tečaj za vodje enot in v kasnejši stopnji tudi opravljeno
usposabljanje za vodje izobraževanj na lokalni in tudi državni ravni.

 

 

 

 

Odlikovanja

 

 

Oznake odlikovanj so kovinske značke različnih oblik in velikosti, podeljuje pa jih večinoma skupščina ZTS za dolgoletno aktivno delo v rodu in širše. V rodu boste pri starejših vodnikih in vodstvu večinoma videli značke za 10 in 20 let članstva v ZTS ter bronasto, srebrno in zlato ZTS priznanje za uspehe pri vodenju in organizaciji posebnih aktivnosti.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux