Taborniška hiška

Čepovan

Taborniško hišo v Čepovanski dolini (Čepovan 179) je Rod soških mejašev dobil v najem od Stanovanjskega sklada Mestne občine Nova Gorica leta 1999. Hiška je bila takrat v izjemno slabem stanju in potrebna celovite obnove, ki smo jo z izjemo težjih gradbenih del (prizidki, fasada) ter nekaterih specifičnih del v notranjosti hiše v celoti izvedli člani rodu. Zdaj sta tako notranjost kot zunanjost hiše urejeni, a se kljub temu občasno lotimo kakšnega novega izziva.

Danes je hiša primerna za nastanitev do 30 oseb (ob upoštevanju zmanjšanega udobja tudi več). Poleg predprostora in drvarnice se v pritličju nahajajo večnamenski prostor (jedilnica, učilnica), kuhinja s pomivalnico in shramba. V prvem nadstropju je spalnica s 14 ležišči, klubski prostor s kavči ter dve kopalnici – vsaka s školjko, dvema umivalnikoma ter tuš kabino. Na podstrešju se nahaja prijeten prostor s skupnimi ležišči, kjer lahko spi do 17 odraslih oziroma do 30 otrok. Ker je to taborniška hiša, je za prenočevanje potrebna lastna spalna vreča (ali posteljnina).

Potrebe po toploti v zimskih mesecih zadovoljujeta dve peči na drva. V večnamenskem prostoru peč z vzdevkom Berta in v spalnici Štefka. Poleg tega so v kopalnicah in na podstrešju še prenosna petrolejska peč brez vzdevka ter električne peči (kaloriferji). Vodovoda na Vratih ni, tako da 9000-litrsko cisterno napajamo iz bližnjega izvirka, če ta presahne, pa nam čepovanski gasilci pripeljejo vodo. Kuhinja je v celoti opremljena – plinski štedilnik s šestimi gorišči, električna pečica in hladilnik z zamrzovalnikom.

Poleti je na travniku za hišo možno postaviti tabor, in sicer štabni šotor s 5 do 6 členi in do 15 šotorov (Savic). Kuhinja je lahko kar v hiši in hrano se deli skozi okno. Za umivanje taborečih sta na voljo 2 zunanji pipi, WC-ji s tuš kabinami pa so v hiši.

Hiša je od Nove Gorice oddaljena 27 km in je dostopna z velikim avtobusom (Nova Gorica – Solkan – Grgar – Čepovan – smer Most na Soči). Druga možnost je uporaba vlaka do železniške postaje Most na Soči, od koder se do hiške lahko odpravimo z malim avtobusom ali peš (uro in pol hoda oz. 8 km).

 

Povpraševanja in rezervacije sprejemamo na e-mail naslovu ali na telefonsko številko +386 41 372 627 (Vojko Vičič – Vičo).

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux