Oprema na akcijah

Najpomembnejša stvar pri udeležbi na taborniški akciji je oprema. Ta nam bo omogočila nemoteno raziskovanje narave v vseh vremenskih pogojih in letnih časih ter na različnih terenih.

 

Pregled najpomembnejše opreme

POMEMBNO Ob spodnjem seznamu je na čisto vsaki akciji eden najpomembnejših delov opreme taborniška rutica.

 

Nahrbtnik

Pri taborniškem vodniku ali prodajalcu opreme se pozanimajte glede velikosti, materiala in oblike nahrbtnika. Predvsem je pomembno, da ima nahrbtnik dobro podložene naramnice, bočni pas, ki razbremeni težo na ramenih, ter ojačano hrbtišče iz trdnih opornic.

 

 

 

 

 

 

Pohodni čevlji

Obutev je na vseh taborniških akcijah zelo pomembna. Najbolje je, če čevelj sega čez gleženj in se da vezalke dobro zategniti. Boljši in dražji gojzarji imajo Vibram podplat, ki ne drsi. Gore-tex membrana je zaradi cene priporočljiva takrat, ko noga neha rasti.

 

 

 

 

 

 

Armafleks

Zelo lahka, enostavna in cenovno ugodna rešitev za prenočevanje na vseh vrstah terenov je armafleks. Debelina le tega izboljša udobje. Samonapihljivi so še udobnejši, vendar težji za transport in nekoliko zamudnejši za pospravljanje.

 

 

 

 

 

 

Spalna vreča

Tabornikova najboljša prijateljica je zares dobra spalna vreča. Pri nakupu priporočamo vreče za hladnejše podnebje, ki so res nekoliko težje, ampak poleti v nočnem hladu pridejo zelo prav.

 

 

 

 

 

 

Menažka

Jedilni komplet naj bo lahek in praktičen. Vsebuje naj dve posodi, pribor in skodelico. Najboljši pribor so še vedno žlica/nož/vilica. Dobro se obnese tudi navaden kovinski krožnik, podoben kot v šolah. Priporočamo tudi kovinski lonček. Ob nakupu imejte v mislih, da bo lahko v posodi vroča juha, zato kupite posodo z ročajem ali pa iz materiala, ki ni preveč toplotno prevoden.

 

 

 

 

 

 

Taborniški nož

To je zelo praktičen kos opreme, ki ga priporočamo na vseh akcijah, ko se gre v naravo. Za GG-je je obvezen. Glede nakupa noža se vedno posvetujte s prodajalcem nožev. Dobro je tudi, da je bodoči uporabnik noža prisoten ob nakupu, da lahko nož prime v roko in vidi, ali mu ročaj ustreza. Kljub temu, da pri tabornikih otroke naučimo pravilne in varne rabe noža, tudi vi opozorite vašega otroka na varno uporabo noža.

 

 

 

 

 

 

Svetilka

Skozi celo leto pride dobra svetilka, po možnosti naglavna, zelo prav. Vodoodpornost je zaželjena, ni pa nujna. Bolj sveti, bolj je uporabna. Priporočamo naglavne svetilke z led diodami.

 

 

 

 

 

 

Športna obutev

Na večdnevnih akcijah – jesenovanje, zimovanje, tabor, pa tudi izleti – priporočamo ob gojzarjih dodaten par obutve za hojo notri in za takrat, ko pridemo na cilj. Na tabornem prostoru je najprimernejša odprta športna obutev, denimo natikači s paščki na sprednji in zadnji strani.

 

 

 

 

 

 

Čutara

Tekočina je pomembna. Otroci naj imajo ne glede na starost na vsaki daljši akciji s seboj vsaj 1 liter tekočine, najbolje navadne vode. Za okus so praktične šumeče tablete. Čutara naj bo trpežna in poceni. Izbira kovine ali plastike je stvar okusa, kajti vsaka ima prednosti in slabosti.

 

 

 

 

 

 

Risalni pribor

Že starejše MČ-je pripravljamo na risanje skic, te pa so stalnica GG programa. Na vsaki večdnevni akciji naj imajo otroci s seboj peresnico, ki naj vsebuje: barvice, tehnični svinčnik, geotrikotnik, šestilo, radirko, svinčnik, šilček, kemična pisala ali nalivnik in kakšen flomaster. Starejši GG-ji pa tudi kalkulator.

 

 

 

 

 

 

Topla oblačila

Pri vseh akcijah v naravi velja, da je bolje imeti s seboj preveč oblačil kot premalo. Zvečer se shladi, ujame nas lahko dež, zato naj imajo otroci vedno s seboj dovolj toplih oblačil. Seveda ni potrebno pretiravati, vendar topla jakna vedno pride prav. Priporočljivo je, da je jakna tudi nepremočljiva in neprepustna za veter.

 

 

 

 

 

 

 

Kje lahko vse to kupimo?

Večino opreme, ki jo potrebujemo taborniki, otroci že imajo. Premišljen nakup opreme bo botroval nizkim stroškom in udobju na akcijah.

Taborniki ne zahtevamo posebne opreme, katere stroški bi se povzpeli v nebo. Pomembno je, da nam dobro služi in da je (včasih) ni škoda. Kar imamo za taborniško uporabo, nam pride prav na družinskih izletih, šolskih počitnicah in podobnih aktivnostih. Kljub temu, da poudarjamo kakovost opreme, ne želimo, da bi ta predstavljala velik strošek. Potrebno pa je poudariti, da kakovost ni povezana z blagovnimi znamkami, kot se mogoče zdi na prvi pogled.

Večino opreme lahko zelo ugodno kupite pri najljubšem diskontnem trgovcu med sezono, ko so na voljo cenovne akcije. Prav tako lahko veliko manjšega materiala (svetilke, lončki, …) kupite preko spletnih trgovcev, ki ponujajo za ugodno ceno dovolj kvalitetne izdelke. Taborniki smo skozi leta nabrali veliko izkušenj, kaj se nam splača imeti in kje lahko najceneje kupimo kakšen predmet. Za nasvete glede nakupa povprašajte vodnike, ti vam bodo prav radi pomagali z nasveti.

S člansko izkaznico veljajo članski popusti v trgovinah Iglu Šport in Zadrugi ZTS.

 

Pakiranje opreme

Pakiranje opreme ni umetnost in tudi v nobenem primeru ni zahtevno opravilo, je pa praktično, da pazimo na nekaj malenkosti.
Pri pakiranju nahrbtnika pazite, da vso opremo, predvsem obleko, zložite v polivinilne vrečke, ki bodo preprečile, da se oprema zmoči. Obvezno tudi spalno vrečo. Najtežja oprema naj bo zložena tik ob hrbtišče, lažja in najlažja pa proti zunanjem delu nahrbtnika. Spalno vrečo zložimo na dno nahrbtnika, čevlje in opremo za kuhanje pa ob hrbet. Na vrh nahrbtnika damo tiste stvari, ki jih bomo med potjo pogosto potrebovali (vetrovka, malica, …). Količino opreme prilagodite velikosti nahrbtnika, dobro pa je, če v njem ostane še kaj prostora za bundo, s katero otrok pride na izlet.
Na desni sliki nahrbtnika je z rdečo barvo označen težji del opreme, z rumeno lažji in z zeleno najlažji. Spalna vreča gre vedno na dno nahrbtnika.

 

 

 

 

Priprava na taborjenje

Deset dni bivanja v šotoru lahko povzroči kar velik nered.

Da bi bila oblačila in oprema čim bolj zložena in pospravljena, je najprimernejša velika potovalka ali nahrbtnik. Kovčki zaradi oblike in načina odpiranja nikakor niso primerni. Za eno- ali večdnevne pohode je ob glavnem nahrbtniku potreben še dodatni, manjši. Opremo obvezno zložite v vrečke in dodajte vrečo iz blaga, kamor bo otrok lahko pospravil umazana oblačila. Za umazana oblačila ni primerna plastična vrečka, saj lahko v njej obleke splesnijo. Oprema za higieno, jedilni pribor, risalni pribor in komplet za kopanje naj bodo v samostojnih kompletih. Pri mlajših otrocih je zelo zaželjeno, da je na vrečkah napisana vsebina in so po možnosti vsa oblačila in predmeti označeni z začetnicami imena.

 

 

 

 

 

 

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux