Taborni prostor Krka

V pokrajini gradov, toplih vrelcev, vinorodnih gričev in večnega sonca se nahaja vasica Podgozd. Vaščani v njej živijo mirno ter idilično življenje. Kratek spust iz osrčja vasi pa popotnika pripelje do velikega travnika, ki se nahaja neposredno ob reki Krki.

Ta travnik je že vrsto let naš taborni prostor, nad katerim smo zelo navdušeni, saj ponuja vrsto možnosti. Prostor je preko celega dne obsijan s soncem, z izjemo dveh skupkov dreves tik ob vodi, kjer je mogoče v vsakem trenutku najti zavetje sence. Prostor je zlahka primeren za sto taborečih, pa tudi za več, če si ne omislimo odbojkarskega igrišča. Že prej omenjene senčne lise so kot nalašč za kopališče in kuhinjo. Sušic in drv je na pretek v vsako smer, če se za prevoz domeniš z lastniki okoliških gozdov. Na kopališču najdemo lesen pomol. Celoten prostor se nahaja takorekoč na obronkih pragozda, tako da je skoraj na vseh straneh obkrožen s hosto.

Soški mejaši smo brez prostorske stiske vsako leto postavili tabor, ki je vključeval 8 jamboreejev, 15 savic, kuhinjo iz 4 členov, jedilnico iz 6 členov, gospodarski šotor iz 2 členov, odbojkarsko igrišče ter strelišče za lokostrelstvo. Poleg tega je dovolj prostora še za kopališče, sušila, ognjišče, kemične sanitarije pa tudi parkirišče za nekaj avtomobilov se je našlo na robu travnika. Iz vasi je mogoče napeljati elektriko ter pitno vodo.

Komaj nekaj minut hoda od samega tabornega prostora vzdolž reke Krke je vodni mlin, ki ga že nekaj let skušajo obnoviti do starega sijaja. Če vzamemo pot pod noge in se odpravimo skozi osrčje gozda, smo čez dobri dve uri na vzpetini Sveti Peter. Na vrhu najdemo razgledni stolp in križev pot. V smeri proti Novemu mestu se po gozdni poti, ki vselej poteka po senci in je v neposredni bližini reke Krke, lahko sprehodimo do zgodovinske znamenitosti: Hudičevega turna. Stolpič sredi obsežnega obzidanega vrta je zanimiv za ogled, prav tako pa tudi ruševine manjšega gradu v neposredni bližini.

V nasprotni smeri se nahaja vas Dvor, do katere pridemo z avtomobilom v le nekaj minutah, peš pa skozi gozd v približno pol ure. Znana je po svojih fužinah, ki so zdaj le še zanimiva ruševina, ter po pragovih, ki jih reka Krka ustvari, ko teče skozi Dvor. V tej vasi najdemo tudi trgovino, ki je za vsakdanje potrebe taborne kuhinje več kot dovolj. Kakšnih 15 minut naprej po cesti ali uro hoda med polji in skozi vasi je mestece Žužemberk, vredno omembe zaradi srednjeveškega gradu, ki je na voljo za ogled. Tam najdemo tudi več trgovin. Skratka, pogoji za taborjenje so zelo dobri in tudi lokacij za izlete je na pretek.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux